Proba de digestie

Proba de digestie este un examen microscopic care permite evaluarea digestiei și absorbției principiilor alimentare și a tranzitului intestinal.

Materiale necesare pentru efectuarea testului:

■ Un recipient de colectare (coprorecoltor cu linguriță sau spatulă colectoare)

simplu, fără mediu de transport

■ Spatule de lemn

■ Mănuși de latex

Pentru proba de digestie trebuie recoltată o probă de materii fecale de 5-10 g (cât un bob de mazăre sau o alună), introdusă în coprorecoltor.

Nu folosiți purgative sau laxative pe bază de cărbune, colectați proba din scaunul emis spontan, în orice moment al zilei.

Considerații pre-colectare:

■ Timp de 8 zile înainte de recoltarea probei nu folosiți purgative sau laxative.

■ Timp de 3 zile înainte de colectare mențineți o dietă care să conțină unt (60g), carne roșie (200g), pâine, cartofi (300g), lapte (500ml).

■ Pentru copiii mici, se va ține un regim alimentar constant pe perioada celor 3 zile, care să conțină carne roșie și grăsimi.

Colectarea probei de scaun:

1. Indiferent de recipientul utilizat (cutie de carton, oală de noapte, etc.), evitați contaminarea probei cu apă sau urină. Folosiți mănuși de latex pentru a evita autocontaminarea.

2. Deschideți coprorecoltorul. Cu ajutorul spatulei sau al linguriței atașate de capacul recipientului, colectați o probă de scaun de dimensiunea unei alune (5-10g). Închideți ferm capacul recipientului.

3. Recipientul trebuie adus la laborator cât mai rapid după recoltare sau se poate păstra câteva ore la frigider.

4. Vor fi respinse recipientele murdare, cu cantitate mai mare de 10g de materii fecale, probele vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.