Coprocultura

Coprocultura înseamnă analiza bacteriologică a materiilor fecale și poate identifica bacterii patogene implicate în unele gastroenterite: Salmonella, Shigella, EPEC, etc. Rezultatul analizei se poate obține după încheierea etapelor de cultivare, izolare, identificare și antibiogramă (maximum 5 zile lucrătoare).

Materiale necesare pentru efectuarea testului:

■ Un recipient de colectare (coprorecoltor cu linguriță colectoare)

cu mediu de transport

■ Spatule de lemn

■ Mănuși de latex

Pentru coprocultură trebuie recoltată o probă de materii fecale de 5-10g introdusă în coprorecoltorul cu mediu de transport. Dacă scaunul este lichid, se vor recolta 5ml. Se recomandă să se aleagă o porțiune lichidă, mucoasă sau sangvinolentă, dacă există. Nu colectați cantități mai mari de 10g, deoarece vor reduce șansele de izolare a bacteriilor patogene.

Considerații pre-colectare:

■ Cu 8 zile înainte de recoltarea probei, nu luați antibiotice sau antiparazitare.

■ Dieta nu este necesară.

Colectarea probelor de scaun:

1. Indiferent de recipientul utilizat (cutie de carton, oală de noapte, etc.), evitați contaminarea probei cu apă sau urină. Folosiți mănuși de latex pentru a evita autocontaminarea.

2. Deschideți coprorecoltorul. Cu ajutorul spatulei sau al linguriței atașate de capacul recipientului, colectați proba de scaun. Închideți ferm capacul recipientului, în așa fel încât proba să fie introdusă în mediul de transport.

3. Recipientul trebuie adus la laborator cât mai rapid după recoltare sau se poate păstra câteva ore la frigider.

4. Vor fi respinse probele colectate în recipient fără mediu de transport, în cantitate prea mare, vechi sau recipientele murdărite la exterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.